Sierijärven rannalla toteutettiin lokakuussa osallistava maataidetyöja osana Lapin yliopiston hanketta ”Metsän ekosysteemipalvelut luovien alojen kestävänä potentiaalina”. Sen ohjasi Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan väitöskirjatutkija Nina Luostarinen. Pilotin yhteistyöyrityksenä toimi Husky & Yoga Nature
Sierijärven rannalla, jonka maisemista on löydetty vanhimpia merkkejä ihmiselosta Rovaniemen seudulla, sijaitsee vanha pieni suo, joka on kuivunut metsäojitusten seurauksena. Kunnon puuta siellä ei ole kuitenkaan alkanut kasvamaan. Tavoitteena on ennallistaa tuo alue takaisin suoksi. Ennallistamiseen kuuluu ylimääräisen puuston poisto.
Työpaja perustui kalevalaisiin kertomuksiin linnun hahmon ottamisesta, esim. Louhen muodonmuutokseen kotkaksi ja kyyhkyksi sekä Pohjolan tyttären muuntumisen lokiksi. Tämän työpajan lopussa me muunnuimme liroksi ja toivotimme siten lirot takaisin tervetulleiksi ennallistetulle suolle. Teimme niille lintuperspektiivistä nähtävä laskeutumiskutsun ja samalla teimme havaittavaksi ajatuksen ajatuksen, kuinka muutaman tunnin työllä voi saada näkyvän muutoksen aikaan, kun toimimme yhdessä ja huomaamme katsoa toisesta, yllättävästikin näkökulmasta.
Maataidetyöpajan aikana poistettua puustoa haketettiin porukalla, ja niistä muodostettiin liron muotoinen kuvio. Ennallistamiseen perehtyneen suojelubiologin mukaan lirot ovat yksi niistä lajeista, jotka näistä toimista erityisesti hyötyvät. Lopuksi sujahdettiin osaksi yhdessä rakennettua valtavaa linnunkuvaa, tultiin sen suliksi ja sieluksi, ja koettiin hetkeksi muodonmuutos Sierijärven rantasuolla pesiväksi liroksi. Poistetulle puustolle annettiin puolestaan mahdollisuus palata jälleen osaksi suota.
Ilmakuvat valokuvaaja Antti Kurola, making of-kuvat Nina Luostarinen ja Antti Stöckell.